Inductie of keramisch? Wat is het verschil?

Inductie of keramisch koken? Het zijn allebei oplossingen om te koken zonder gas. Maar welke is de beste en wat zijn de verschillen? Het is allebei in feite een zwarte glasplaat: toch zijn er belangrijke verschillen.

We gaan van het gas af: elektrisch koken heeft de toekomst. Maar is een keramische- of inductie kookplaat de oplossing? Inductie is veiliger, sneller en energiezuiniger dan keramisch koken.

Het korte antwoord:

Als je op zoek bent naar snellere kooktijden, energie-efficiëntie en veiligheid, dan is een inductiekookplaat de beste keuze. Ben je op zoek naar een goedkopere optie en zijn kooktijden of energie-efficiëntie niet zo belangrijk voor je? Dan is een keramische kookplaat misschien de betere optie.


Verschil in werking en technologie

Keramische kookplaten werken op basis van infraroodstraling. Onder de kookplaat zitten verwarmingselementen die via infrarood de pan verwarmen.

Een inductie kookplaat werkt door elektromagnetische inductie. De kookplaat bevat spoelen van koperdraad onder het oppervlak. Deze spoelen creëren een magnetisch veld zodra er stroom doorheen gaat. Wanneer een pan met een magnetiseerbaar materiaal wordt geplaatst, wordt ontstaat er een elektrische stroom in de pan. Deze stroom verwarmt de pan. Zo wordt kookplaat zelf niet heet, enkel de pan.

De temperatuur regelen is lastiger bij een keramische kookplaat, want de thermostaat is minder nauwkeurig dan bij een inductieplaat.

bediening keramisch vs inductie

In het kort: inductie kookplaten zijn sneller warm en werken nauwkeuriger dan keramische kookplaten. Ook zijn ze energiezuiniger: ze warmen alleen de pan op. Daarentegen zijn keramische kookplaten vaak goedkoper.


Snelheid en efficiëntie: inductie of keramisch?

Qua snelheid is een inductiekookplaat veel sneller. Dit komt doordat de warmte direct naar de pan gaat. Zo wordt jouw eten sneller warm dan bij een keramische kookplaat, waar de hele kookplaat wordt verwarmd.

Over het algemeen wordt gesteld dat een inductieplaat tot wel 50% sneller is dan keramische kookplaten.

Toch zijn keramische kookplaten niet sloom: het is nog steeds sneller dan koken op gas.

Inductie kookplaten zijn een stuk energiezuiniger dan keramische kookplaten. Dit komt doordat enkel de pan wordt verwarmd bij een inductieplaat. Bij een keramische kookplaat wordt de hele kookplaat warm.

In vergelijking met keramische kookplaten kunnen inductiekookplaten tot wel 90% van de energie die wordt gebruikt om het voedsel te verwarmen omzetten in nuttige warmte.

Kortom, inductiekookplaten zijn over het algemeen sneller en efficiënter dan keramische kookplaten.


Veiligheid: welke soort is veiliger?

Tegenwoordig heeft bijna iedere keramische kookplaat een restwarmte-indicator. Toch is dit minder veilig dan een inductie kookplaat. Bij een inductieplaat wordt de plaat zelf niet heet, enkel de ruimte onder de pan. Hierdoor is er minder risico op brandwonden dan bij een keramische. Ook schakelen inductieplaten automatisch uit als er geen pan op staat.

Sommige modellen zijn uitgerust met kinderslot en met automatische uitschakeling. Dit geldt voor zowel keramische- als inductie kookplaten.

Concluderend zijn beide opties sowieso veiliger dan koken op gas. Maar inductie wint toch van keramisch!


Kosten van inductie vs keramisch: wat is goedkoper?

Prijs is vaak een belangrijk aspect van de aanschaf van een kookplaat. Over het algemeen is een inductieplaat duurder dan een keramische kookplaat. Dit komt omdat de technologie van inductie duurder is dan die van keramisch.

De prijsverschillen tussen inductie- en keramische kookplaten variëren, afhankelijk van het merk, het model en de grootte van de kookplaat. Zo is een inductie kookplaat van 90 cm een stuk duurder dan een standaard formaat van 60 cm.

Over het algemeen kost inductie tussen de €500 en €2.000, terwijl keramisch vaak tussen de €200 en €800 kost.

Kosten inductie vs keramisch

Op de lange termijn zijn de energiekosten lager bij inductie. Doordat deze platen efficiënter omgaan met warmte gebruiken ze minder energie dan keramische kookplaten. Dit kan leiden tot een lagere energierekening.

Concluderend zijn inductiekookplaten duurder in aanschaf dan keramische kookplaten. Toch kunnen ze op de langere termijn kosten besparen door minder energieverbruik.


Inductie of keramisch: de belangrijkste punten

Bij het kiezen tussen inductie- en keramische kookplaten zijn er verschillende factoren om te overwegen:

  1. Kookgedrag: Als je vaak kookt en op zoek bent naar snelheid en efficiëntie, kan een inductiekookplaat de betere keuze zijn. Maar als je minder vaak kookt en vooral simpele maaltijden bereidt, is een keramische kookplaat wellicht voldoende.
  2. Veiligheid: Als je kleine kinderen in huis hebt, kan een inductiekookplaat veiliger zijn, omdat het alleen opwarmt als er een pan op staat. Daarnaast blijft de kookplaat zelf relatief koel, waardoor jouw kinderen minder risico lopen op brandwonden.
  3. Installatie: Houdt bij de keuze tussen inductie- en keramisch rekening met de installatiekosten. Inductiekookplaten vereisen vaak installatie door een electricien, wat de installatiekosten kan verhogen.
  4. Prijzen: Inductiekookplaten zijn meestal duurder in aanschaf dan keramische kookplaten, maar de prijzen dalen wel steeds meer. Ook is inductie op de lange termijn vaak goedkoper dan keramisch.
  5. Onderhoud: Keramische kookplaten vereisen meer onderhoud en schoonmaak dan inductiekookplaten. Omdat het oppervlak van een keramische kookplaat glas is, moet je oppassen voor krassen en barsten. Inductiekookplaten hebben geen branders, dus het schoonmaken is eenvoudiger.
  6. Pannen: bij een inductieplaat heb je pannen nodig met staal in de bodem. Ook een gietijzeren pan is geschikt voor inductie. Trucje: plak een magneetje onder de pan. Blijft deze plakken? Dan is jouw pan geschikt voor inductie.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen inductie- en keramische kookplaten af van jouw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Het is belangrijk om de verschillen tussen de twee te begrijpen en te bepalen welke functies en voordelen het belangrijkst zijn voor jouw kookbehoeften.

Plaats een reactie