Inductie kookplaat met afzuiging kopen?

Inductie met afzuiging is razend populair. Maar waar kun je een inductie kookplaat met afzuiging kopen? En welke is de beste kookplaat met afzuiging?

Ik laat het je graag zien. Ook leg ik je uit hoe afzuiging in een kookplaat werkt: het is een soort afzuigkap ín de kookplaat.

Zo’n afzuiger is duur, maar er zijn veel verschillende merken. In deze inductie kookplaat met afzuiging test zie je de allerbeste.

Weet je al of het er een van Bora, AEG of Siemens wordt? Je koopt ze tegenwoordig gemakkelijk online – eventueel met installatie erbij.

Ik wens je veel plezier met de hipste keuken van de straat!


Beste inductie kookplaten met afzuiging

Heb je een kookeiland en wil je deze behouden, zonder afzuigkap erboven? Dan ben je op zoek naar een inductie kookplaat met afzuiging. De kookplaat en de afzuiging zijn samengevoegd. Hierdoor is jouw keuken één mooi geheel.

We hebben 7 merken inductie kookplaten met afzuiging getest. Er is gelet op de prijs-kwaliteit verhouding, design, flexzones, kooksensoren en bijvoorbeeld PowerBoost-functies. Ook letten we goed op de kracht van de afzuiging en de plus- en minpunten van ieder systeem.

Bekijk verschillende merken die als beste uit de test komen: Bora, AEG, Bosch, Berbel en SMEG. Kies hiernaast uit de beste of scroll om ze één voor één te bekijken.


1. BORA BASIC (BUDGETPLAN)

De Bora Basic is de beste inductie kookplaat met afzuiging van 2021. Met een Bora kookplaat heb je het beste systeem op de markt. Een uniek design met een topklasse levensduur zorgt voor veel kookplezier.

De afzuiging kan naar één of twee kanten worden gedraaid. Zo zuig je alle rook weg die de pannen veroorzaken.

Een BORA kookplaat heeft het beste systeem. Het is het perfecte model voor een prima prijs. Gemakkelijk in te bouwen en simpel te gebruiken.

Een zeer stil model met automatische afzuiging. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen. Je zet ‘m aan en de afzuiger gaat automatisch mee.

Hiermee heb je makkelijk schoonmaakwerk door het simplistische design.

Bora Basic
 • Inbouwmaat: 76 cm
 • Aantal kookzones: 4

2. BERBEL DOWNLINE (KOOKPUNT)

Met de Berbel Downline kookplaat met afzuiging heb je een professioneel systeem in huis met 4 kookzones. Het inbouw-formaat is 83 cm. Daarnaast is deze redelijk zacht qua geluid – zon 74 db op de hardste stand.

Het systeem van Berbel is bijzonder goed in het zuiveren van de luchtkwaliteit. Hierdoor kunnen ook mensen met asma een kookplaat met afzuiging gebruiken.

De afzuiging kan naar één of twee kanten worden gedraaid. Zo zuig je alle rook weg die de pannen veroorzaken.

Berbel inductie kookplaat met afzuiging
 • Inbouwmaat: 83 cm
 • Aantal kookzones: 4
 • Geluidsniveau: 50-75 dB

3. SMEG HOBD482D (BUDGETPLAN)

Met deze SMEG inductie kookplaat met afzuiging heb je een 83 brede inbouw kookplaat met afzuiger. Er zijn 4 kookzones – 2 daarvan zijn multi-zones. Je kunt zo 2 zones tot één grote samenvoegen.

Bij Budgetplan krijg je een complete levering met buizen, rooster, filters en kan op twee manieren worden geïnstalleerd: luchtafvoer en recirculatie.

Met de PowerBoost-functie zet je een kookzone extra hard aan. Het geluidsniveau ligt tussen de 51 en 66 dB wat dit een stille kookplaat met afzuiging maakt.

Ook dit apparaat maakt de keuken meer automatisch. Want de afzuiger gaat vanzelf aan en blijft via infrarood verbonden met de kookplaat. Zet jij de beste inductie pannen nog een tandje harder? Dan gaat de afzuiging van de kookplaat automatisch harder. Zo blijft de keuken altijd fris ruiken.

SMEG Inductie kookplaat met afzuiging
 • Inbouwmaat: 83 cm
 • Aantal kookzones: 4
 • Geluidsniveau: 51-66 dB

4. BOSCH PVQ795F25E (BUDGETPLAN)

De beste inductie kookplaat met afzuiging van het merk Bosch is de PVQ795F25E. Deze inbouw kookplaat is 71 cm breed. Inbouw in een 60 cm brede kast mogelijk! Het voordeel met een inductiekookplaat met afzuigsysteem is dat je geen afzuigkap meer nodig hebt. Hierdoor geniet je van een ruime, vrije keuken.

Deze Bosch kookplaat met afzuiging heeft 4 inductie kookzones. Hiervan zijn ze allebei te koppelen via flex-inductie. Hierdoor kun je 2 kookzones aan elkaar koppelen. Dit voor wanneer je bijvoorbeeld een hele grote pan hebt om klaar te maken.

Ook hierop zit een QuickStart en Restart functie. Ook zit er een kookwekker en timerfunctie ingebouwd. De PerfectFry met braandsenror past zich automatisch aan naar de temperatuur van de pan. Hierdoor kan er simpel een biefstuk worden gebakken zonder dat deze aanbrandt!

Je geniet van 9 verschillende afzuigstanden inclusief intensiefstand. Het afwasbare lucht inlaatrooster is ook hittebestendig. Ook deze inductieplaat met afzuiging is geschikt voor luchtafvoer en recirculatie.

Bosch PVQ795F25E inbouw inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging
 • Inbouwmaat: 60-71 cm
 • Aantal kookzones: 4
 • Geluidsniveau: 68-74 dB

5. BAUKNECHT CTDIK840CNE (BUDGETPLAN)

De beste inductiekookplaat met afzuiging van het merk Bauknecht is de CTDIK840CNE. Deze kookplaat is het beste van dit merk.

De afzuigcapaciteit is maximaal 500 m3/u bij de intensiefstand. Ook kan je gemakkelijk gebruik maken van de FlexZone. Met de FlexZone heb je meer flexibiliteit en kun je de kookzones met elkaar verbinden.

De belangrijkste punten van deze kookplaat zijn onder andere: panherkenning, een braadsensor met 4 niveaus en 9 programma’s, herkenning van de pan, QuickStart en Restart en een timer voor alle kookzones.

Deze kookplaat met afzuiger is geschikt voor zowel luchtafvoer als recirculatie. Hierdoor gebruik je zonder afvoer naar buiten door een combinatie met koolstoffilter.

Bij Budgetplan wordt deze inductie kookplaat geleverd inclusief volledige garantie, montagematerialen en een simpele handleiding!

Bauknecht CTDIK840CNE inductiekookplaat met afzuiging
 • Inbouwmaat: 75 cm
 • Aantal kookzones: 4

Hoe werkt een inductie kookplaat met afzuiging?

hoe werkt kookplaat met afzuiging
De nieuwe Bora Pure

Een inductiekookplaat met afzuiging is een afzuigkap in jouw inductie kookplaat. Na het koken gaat de downdraft dan via een knopje de kookplaat of het keukenblad in.

Hierboven staat een foto van de nieuwe Bora kookplaat. Dit model is voorzien van een geïntegreerde afzuiging. Het effect hiervan is erg handig en het staat erg goed. Bekijk het effect in de onderstaande video (20 seconden).

Zo werkt een geïntegreerd afzuigsysteem

Het effect van een kookplaat met geïntegreerde afzuiging.

Het technische verhaal simpel uitgelegd

We maken het niet graag moeilijker dan het al is. Daarom leggen we hier heel simpel uit hoe een inductieplaat met afzuiging technisch werkt. Daarnaast zie je wat voor onderhoud er dagelijks en jaarlijks nodig is.

Downdraft techniek

Het integreren van de afzuiging in de kookplaat wordt de downdraft techniek genoemd. Dit betekend letterlijk ‘neerwaardse luchtstroom’.

Bijna alle fabrikanten gebruiken deze techniek. Er wordt een opening in de kookplaat gemaakt. Vervolgens monteert de fabrikant filters en een ventilator in en onder dit gat.

De filters filteren de lucht, de ventilator zuigt de lucht weg.

Tenslotte is er nog een opvangsysteem. Dit systeem vangt vet en eventuele voedselresten op.

Schoonmaken van de filters

De afzuigkap filters moet je schoonmaken. Zo ook bij een inductie kookplaat met afzuiging. Je trekt eenvoudig de filters uit de kookplaat. Het vetfilter is van metaal en plaats je vervolgens gewoon in de vaatwasser.

De rest van het vuil komt terecht in de opvangbak. Deze kun je simpel legen door een draaiknop te openen. Het overtollige water komt er dan vervolgens uit.

Tegen het vet en de nare geurtjes is de koolstoffilter. Deze kun je uit de kookplaat halen. Deze moet je elke 3 of 4 maanden in de oven doen voor een uur of 2 op 200 graden. Na een paar jaar moet je deze vervangen. Bekijk ook de beste inductie fornuizen van 2022.

De voor- en nadelen van inductie met afzuiging

voor- en nadelen

De voor- en nadelen van een inbouw inductie kookplaat met afzuiging zijn verschillend. Er zitten een aantal voordelen en nadelen aan. Daarom bespreken we hieronder welke voor- en nadelen er op een inductieplaat met afzuiger zitten. Zo weet je precies waarom je er wel een of geen wilt gaan kopen. Alvast veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Voordelen

Hierboven op de foto wordt het grootste voordeel al goed uitgelegd. De afzuigkap in een keuken valt compleet weg. Je ziet overal kookeilanden, maar waar zie je een kookeiland met afzuigkap erboven? Eigenlijk nergens. Maar dat komt doordat de afzuigkap altijd boven het aanrecht hangt. Niet boven het kookeiland, want dat ziet er niet leuk uit.

Toch is het koken op een kookeiland wel leuker. Je hebt een overzichtelijk vlak waar je genoeg plek hebt om de voorbereidingen te doen. Daarnaast is de afzuigkap boven het kookeiland weg, waardoor je direct de kamer in kijkt. Zo zie je jouw kinderen spelen, of kun je gemakkelijk gezellig kletsen aan de bar.

Daarnaast is het super eenvoudig te onderhouden. Je doet het filter eens in de vaatwasser en klaar is het schoonmaken van de afzuigkap. Irritant, dat is wat het schoonmaken van de filters van de afzuigkap is. Daar heb je hierbij geen last meer van!

Milieu

Een voordeel dat we zeker niet mogen vergeten, is het milieu. Een inductie kookplaat is veel beter dan een kookplaat op gas of een elektrische kookplaat. Hierdoor heb je een energiezuinige keuze met een inductie functie.

Het zit er zeker aan te komen. De verwachting is toch zeker dat er in 2050 alleen nog maar inductie kookplaten mogen. Gas en elektrisch wordt helemaal afgeschaft. Hierdoor is het nu al investeren in inductie zeker goed. Ook voor het milieu én je portemonnee.

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan de kookplaat met afzuiging? Ja! Die zijn er zeker. Want een kookplaat met afzuiging is wel wat duurder dan een normale inductie kookplaat. Zo betaal je ook gemakkelijk een paar duizend euro. Maar dan ziet jouw keuken er wel écht fancy uit. Daar mag je het wel voor doen.

Daarnaast kan het formaat een nadeel zijn. Er is bijvoorbeeld geen breedte van een inductie kookplaat 90 cm. Hierdoor is de keuze beperkt. Kijk goed op de website van de aanbieder of de kookplaat een goede inbouwmaat heeft. Dit is erg belangrijk, want anders kan de kookplaat niet zomaar worden ingebouwd.

Dat waren de voor- en nadelen van een inductiekookplaat met afzuiging. Ik hoop dat we je een beter beslissingproces kunnen bieden. Zo gaan we samen op weg naar een goede inductie kookplaat met afzuiging.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt inductie kookplaat met afzuiging?

Bekijk onze uitleg over hoe het precies werkt.

Welke inductieplaat met afzuiging kopen?

De beste is de AEG IDE84242IB.

Wat kost het?

Vanaf € 1.499 tot € 3.599. Niet goedkoop dus.