Beste inductie kookplaten met afzuiging

Heb je een kookeiland en wil je deze behouden, zonder afzuigkap erboven? Dan ben je op zoek naar een inductie kookplaat met afzuiging. De kookplaat en de afzuiging zijn samengevoegd. Hierdoor is jouw keuken één mooi geheel.

Unieke Black Friday Deal:

Deze inductie kookplaat met afzuiging is alleen vandaag 26 november in de aanbieding bij Budgetplan.

Dit is de eerste keer dat er een aanbieding is voor een kookplaat met afzuiging. Profiteer snel, want op is echt op!

 • Gratis verzending
 • Oude apparatuur gratis retour
Hoogte exact210 mm
Inbouw hoogte292 mm
Breedte exact830 mm
Inbouw breedte805 mm
Exacte diepte515 mm
Inbouw diepte490 mm

Bekijk direct de aanbieder met het meeste aanbod >>

We leggen je graag uit welke de beste inductiekookplaat met afzuiging is. Daarnaast vertellen we je precies hoe het werkt en waar je op moet letten bij het kopen. Er zijn veel verschillende merken.

Tegenwoordig koop je ze gemakkelijk online via Ikea, Expert of andere aanbieders. Het kan best lastig zijn om een afzuiging in te bouwen. Daarom leggen we je hier ook uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging zie je niet snel in keukens. Er hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Een leuk voordeel: je steelt de show in de keuken.

Wellicht zijn er dit jaar Black Friday kookplaat aanbiedingen met afzuiging!

Je komt hier alles te weten over:

 1. Welke je het beste kunt kopen – en waarom
 2. Werking inductie kookplaat met afzuiging
 3. Voor- en nadelen van inductie met afzuiging

Laten we beginnen!

Beste inductie kookplaten met afzuiging

We hebben 19 inductie kookplaten met afzuiging bekeken en getest. Er is gelet op de prijs-kwaliteit verhouding, de uitstraling, aantal flexzones, kooksensoren en PowerBoost-functies.

De score of functionaliteit staat vermeld bij ieder product van onze top inductieplaten met afzuiging. Het resultaat hiervan zijn de beste inductiekookplaten met afzuiging:

Inductie met afzuiging
1. Berbel Downline
2. Siemens EX807LX33E
3. Bosch PVS851F21E
4. Neff T58PS6BX0
5. Ikea FÖRDELAKTIG
beste inductie kookplaten met afzuiging

Beste: Berbel Downline

Met de beste inductiekookplaat van 2020 ben je een hoop geld kwijt, maar heb je één van de beste kookplaten met afzuiging op de markt. En dat is ook wat waard.

Bekijk de Berbel preview:

De kookplaat beschikt over 4 zones. Afzuiging kan aan één kant of twee. Geluidsniveau: 50 – 74 db(A). Met energiezuinige motor.

Beste Siemens: EX807LX33E

Beste Siemens: EX807LX33E

De beste inductiekookplaat met afzuiging van het merk Siemens is de EX807LX33E. Deze kookplaat is het beste van dit merk.

Hiermee heb je geen last meer van een irritante afzuikap boven jouw kookeiland. De afzuigcapaciteit is maximaal 690 m3/u bij de intensiefstand. Ook kan je gemakkelijk gebruik maken van de CombiZone. Met de CombiZone heb je meer flexibiliteit en kun je de kookzones met elkaar verbinden.

De belangrijkste punten van deze kookplaat zijn onder andere: panherkenning, een braadsensor met 4 niveaus en 9 programma’s, herkenning van de pan, QuickStart en Restart en een timer voor alle kookzones.

Deze Siemens inductie kookplaat met afzuiger is geschikt voor zowel luchafvoer als recirculatie. Hierdoor gebruik je zonder afvoer naar buiten door een combinatie met koolstoffilter.

Bij Budgetplan wordt deze inductie kookplaat geleverd inclusief volledige garantie, montagematerialen en een simpele handleiding!

Beste Bosch: Bosch PVS851F21E

Beste Bosch inductieplaat met afzuiging

De beste inductie kookplaat met afzuiging van het merk Bosch is de PVS851F21E. Deze inbouw kookplaat is 80,2 cm breed. Het voordeel met een inductiekookplaat met afzuigsysteem is dat je geen afzuigkap meer nodig hebt. Hierdoor geniet je van een ruime, vrije keuken.

Deze Bosch kookplaat met afzuiging heeft 4 inductiekookzones. Hiervan is er één flex-inductie. Hierdoor kun je 2 kookzones aan elkaar koppelen. Dit voor wanneer je bijvoorbeeld een hele grote pan hebt om klaar te maken.

Ook hierop zit een QuickStart en Restart functie. Ook zit er een kookwekker en timerfunctie ingebouwd. De PerfectFry met braandsenror past zich automatisch aan naar de temperatuur van de pan. Hierdoor kan er simpel een biefstuk worden gebakken zonder dat deze aanbrandt!

Je geniet van 9 verschillende snelheden inclusief intensiefstand. De afwasbare gieteijzeren luchinlaatrooster is ook hittebestendig. Ook deze inductieplaat met afzuiging is geschikt voor luchafvoer en recirculatie.

Beste Neff: T58PS6BX0

beste Neff inductie kookplaat met afzuiging T58PS6BX0

De beste Neff inductie kookplaat met afzuiging is de T58PS6BX0. Deze kookplaat heeft flexinductie zones en is 79,2 cm breed.

Hierbmee heb je geen afzuigkap meer boven de kookplaat! De bediening is heel erg nauwkeurig. Deze gaat door middel van een magnetische en afneembare Twistpad bediening. Zo heb je een betere controle en alleen de geseletecteerde functies lichten op. Zo heb je een goed bedienbare kookplaat!

Je geniet van een keramisch glazen kookplaat. De Powermove zorgt ervoor dat de warme in 3 zones wordt opgedeeld. Met 17 instelbare kookstanden geniet je van veel controle over de kookplaat. Deze Neff heeft natuurlijk ook panherkenning en een timer voor alle kookzones afzonderlijk! Deze is goedkoop, want hij was eerst meer dan 4000 euro. Nu is deze kookplaat nog maar 2099 euro!

Met een maximale afzuigcapaciteit van 684 m3/u bij een intensieve kookstand. Nou, dat is ruim voldoende. Er zijn niet veel van deze kookplaten over, dus bestel snel want ze zijn het laatste model dat verkocht wordt!

Beste Ikea: FÖRDELAKTIG

 • Breedte: 83.0 cm
 • Diepte: 52.0 cm
 • Hoogte: 90.6 cm
 • Snoerlengte: 118.0 cm
 • Energie: A++
 • Geluidsniveau: 51dB
 • Montagehandleiding (pdf)
inductie kookplaat met afzuiging ikea

Ook bij Ikea is er een inductiekookplaat met afzuiging. De FÖRDELAKTIG inductieplaat heeft een geïntegreerde afzuiger. Op deze manier profiteer je van een kookplaat zonder afzuigkap erboven.

Je kunt deze zelf installeren bijvoorbeeld als recirculatie afzuiging in jouw kookeiland. Het installeren is niet moeilijk, maar alles komt heel precies. Het past wel goed, zodra het eenmaal zit.

Verder heeft deze inductie kookplaat met afzuiging van Ikea een automatische schakeling. Hiermee past hij de vermogens aan zodra er te veel wordt gebruikt. Dat is een handige functie, maar dit werkt niet als je 2 zones tegelijk op boost zet.

Klanten van Ikea bevelen dit product zeker aan. Als we kijken naar de reviews zijn dat er 3, met een gemiddelde van 4 sterren. Hiermee is dit een topklasse kookplaat voor een prima prijs!

Hoe werkt een inductie kookplaat met afzuiging?

hoe werkt kookplaat met afzuiging
De nieuwe Bora Pure

Een inductiekookplaat met afzuiging is een afzuigkap in jouw inductie kookplaat. Na het koken gaat de downdraft dan via een knopje de kookplaat of het keukenblad in.

Hierboven staat een foto van de nieuwe Bora kookplaat. Dit model is voorzien van een geïntegreerde afzuiging. Het effect hiervan is erg handig en het staat erg goed. Bekijk het effect in de onderstaande video (20 seconden).

Zo werkt een geïntegreerd afzuigsysteem

Het effect van een kookplaat met geïntegreerde afzuiging.

Het technische verhaal simpel uitgelegd

We maken het niet graag moeilijker dan het al is. Daarom leggen we hier heel simpel uit hoe een inductieplaat met afzuiging technisch werkt. Daarnaast zie je wat voor onderhoud er dagelijks en jaarlijks nodig is.

Downdraft techniek

Het integreren van de afzuiging in de kookplaat wordt de downdraft techniek genoemd. Dit betekend letterlijk ‘neerwaardse luchtstroom’.

Bijna alle fabrikanten gebruiken deze techniek. Er wordt een opening in de kookplaat gemaakt. Vervolgens monteert de fabrikant filters en een ventilator in en onder dit gat.

De filters filteren de lucht, de ventilator zuigt de lucht weg.

Tenslotte is er nog een opvangsysteem. Dit systeem vangt vet en eventuele voedselresten op.

Schoonmaken van de filters

De afzuigkap filters moet je schoonmaken. Zo ook bij een inductie kookplaat met afzuiging. Je trekt eenvoudig de filters uit de kookplaat. Het vetfilter is van metaal en plaats je vervolgens gewoon in de vaatwasser.

De rest van het vuil komt terecht in de opvangbak. Deze kun je simpel legen door een draaiknop te openen. Het overtollige water komt er dan vervolgens uit.

Tegen het vet en de nare geurtjes is de koolstoffilter. Deze kun je uit de kookplaat halen. Deze moet je elke 3 of 4 maanden in de oven doen voor een uur of 2 op 200 graden. Na een paar jaar moet je deze vervangen.

De voor- en nadelen van inductie met afzuiging

voor- en nadelen

De voor- en nadelen van een inbouw inductie kookplaat met afzuiging zijn verschillend. Er zitten een aantal voordelen en nadelen aan. Daarom bespreken we hieronder welke voor- en nadelen er op een inductieplaat met afzuiger zitten. Zo weet je precies waarom je er wel een of geen wilt gaan kopen. Alvast veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Voordelen

Hierboven op de foto wordt het grootste voordeel al goed uitgelegd. De afzuigkap in een keuken valt compleet weg. Je ziet overal kookeilanden, maar waar zie je een kookeiland met afzuigkap erboven? Eigenlijk nergens. Maar dat komt doordat de afzuigkap altijd boven het aanrecht hangt. Niet boven het kookeiland, want dat ziet er niet leuk uit.

Toch is het koken op een kookeiland wel leuker. Je hebt een overzichtelijk vlak waar je genoeg plek hebt om de voorbereidingen te doen. Daarnaast is de afzuigkap boven het kookeiland weg, waardoor je direct de kamer in kijkt. Zo zie je jouw kinderen spelen, of kun je gemakkelijk gezellig kletsen aan de bar.

Daarnaast is het super eenvoudig te onderhouden. Je doet het filter eens in de vaatwasser en klaar is het schoonmaken van de afzuigkap. Irritant, dat is wat het schoonmaken van de filters van de afzuigkap is. Daar heb je hierbij geen last meer van!

Milieu

Een voordeel dat we zeker niet mogen vergeten, is het milieu. Een inductie kookplaat is veel beter dan een kookplaat op gas of een elektrische kookplaat. Hierdoor heb je een energiezuinige keuze met een inductie functie.

Het zit er zeker aan te komen. De verwachting is toch zeker dat er in 2050 alleen nog maar inductie kookplaten mogen. Gas en elektrisch wordt helemaal afgeschaft. Hierdoor is het nu al investeren in inductie zeker goed. Ook voor het milieu én je portemonnee.

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan de kookplaat met afzuiging? Ja! Die zijn er zeker. Want een kookplaat met afzuiging is wel wat duurder dan een normale inductie kookplaat. Zo betaal je ook gemakkelijk een paar duizend euro. Maar dan ziet jouw keuken er wel écht fancy uit. Daar mag je het wel voor doen.

Daarnaast kan het formaat een nadeel zijn. Er is bijvoorbeeld geen breedte van een inductie kookplaat 90 cm. Hierdoor is de keuze beperkt. Kijk goed op de website van de aanbieder of de kookplaat een goede inbouwmaat heeft. Dit is erg belangrijk, want anders kan de kookplaat niet zomaar worden ingebouwd.

Dat waren de voor- en nadelen van een inductiekookplaat met afzuiging. Ik hoop dat we je een beter beslissingproces kunnen bieden. Zo gaan we samen op weg naar een goede inductie kookplaat met afzuiging.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt inductie kookplaat met afzuiging?

Bekijk onze uitleg over hoe het precies werkt.

Welke inductieplaat met afzuiging kopen?

De beste is de AEG IDE84242IB.

Wat kost het?

Vanaf € 1.499 tot € 3.599. Niet goedkoop dus.