Inductie kookplaat met afzuiging kopen?

Inductie met afzuiging is razend populair. Maar waar kun je een inductie kookplaat met afzuiging kopen? En welke is de beste kookplaat met afzuiging?

Ik laat het je graag zien. Ook leg ik je uit hoe afzuiging in een kookplaat werkt: het is een soort afzuigkap ín de kookplaat.

Direct de best geteste 2023:

Siemens EH611BE15E (60 cm breed)
SMEG HOBD482D (90 cm breed)
ETNA AKI671ZT (90 cm breed)

Hier lees je:

Zo’n afzuiger is duur, maar er zijn veel verschillende merken. In deze inductie kookplaat met afzuiging test zie je de allerbeste.

Weet je al of het er een van Bora, AEG of Siemens wordt? Je koopt ze tegenwoordig gemakkelijk online – eventueel met installatie erbij.

Ik wens je veel plezier met de hipste keuken van de straat!


Beste inductie kookplaten met afzuiging

Heb je een kookeiland en wil je deze behouden, zonder afzuigkap erboven? Dan ben je op zoek naar een inductie kookplaat met afzuiging. De kookplaat en de afzuiging zijn samengevoegd. Hierdoor is jouw keuken één mooi geheel.

We hebben 7 merken inductie kookplaten met afzuiging getest. Er is gelet op de prijs-kwaliteit verhouding, design, flexzones, kooksensoren en bijvoorbeeld PowerBoost-functies. Ook letten we goed op de kracht van de afzuiging en de plus- en minpunten van ieder systeem.

Bekijk verschillende merken die als beste uit de test 2023 komen: Bora, AEG, Siemens, ETNA en SMEG. Kies hiernaast uit de beste of scroll om ze één voor één te bekijken.


1. BORA PUXU

De Bora X Pure of PUXU is de beste inductie kookplaat met afzuiging van 2023. Met een Bora kookplaat heb je het beste systeem op de markt. Een uniek design met een topklasse levensduur zorgt voor veel kookplezier.

De afzuiging kan naar één of twee kanten worden gedraaid. Zo zuig je alle rook weg die de pannen veroorzaken.

Een BORA kookplaat heeft het beste systeem. Het is het perfecte model voor een prima prijs. Gemakkelijk in te bouwen en simpel te gebruiken.

Een zeer stil model met automatische afzuiging. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen. Je zet ‘m aan en de afzuiger gaat automatisch mee.

Hiermee heb je makkelijk schoonmaakwerk door het simplistische design.

Beste kookplaat afzuiging inductie bora
 • Inbouwmaat: 76 cm
 • Aantal kookzones: 4

2. Siemens EH611BE15E

Ben je op zoek naar een stijlvolle kookplaat? Zoek dan niet verder dan de Siemens EH611BE15E! Met zijn 59,2 cm breedte is deze zwarte inductiekookplaat met afuizing en vier zones geschikt voor inbouw en voorzien van 17 instelbare kookstanden. Dit betekent dat wat je ook kookt, het gemakkelijk is om precies het juiste warmteniveau te vinden voor perfecte resultaten.

Extra gemak wordt geboden door een automatische wachttijd van 30 minuten die onaangename kookluchtjes helpt af te zuigen, evenals een timer met uitschakelfunctie die ervoor zorgt dat het eten niet te gaar wordt. Bovendien heeft de geïntegreerde afzuiging een capaciteit van 575 m³/u bij intensief gebruik, of 500 m3/u bij normaal gebruik.

Het 700 ml overloopreservoir zuigt de afval af bij eventuele ongelukjes in de keuken. En maak je geen zorgen dat de keuken vet wordt – het roestvrijstalen vetfilter kan gemakkelijk worden verwijderd en gereinigd in de vaatwasser!

De Siemens EH611BE15E biedt niet alleen veiligheid en gemak in uw keuken; hij is ook erg stil. Op de normale stand heeft hij een geluidsniveau van minder dan 70 decibel, wat betekent dat je de TV niet eens harder hoeft te zetten tijdens het bereiden van het eten! Laat de Siemens EH611BE15E het leven in uw huis vandaag nog eenvoudiger maken!

Siemens inductie kookplaat afzuiging 60 cm
 • Inbouwmaat: 83 cm
 • Aantal kookzones: 4
 • Geluidsniveau: 50-75 dB

3. SMEG HOBD482D

Met deze SMEG inductie kookplaat met afzuiging heb je een 83 brede inbouw kookplaat met afzuiger. Er zijn 4 kookzones – 2 daarvan zijn multi-zones. Je kunt zo 2 zones tot één grote samenvoegen.

Bij Budgetplan krijg je een complete levering met buizen, rooster, filters en kan op twee manieren worden geïnstalleerd: luchtafvoer en recirculatie.

Met de PowerBoost-functie zet je een kookzone extra hard aan. Het geluidsniveau ligt tussen de 51 en 66 dB wat dit een stille kookplaat met afzuiging maakt.

Ook dit apparaat maakt de keuken meer automatisch. Want de afzuiger gaat vanzelf aan en blijft via infrarood verbonden met de kookplaat. Zet jij de beste inductie pannen nog een tandje harder? Dan gaat de afzuiging van de kookplaat automatisch harder. Zo blijft de keuken altijd fris ruiken.

SMEG Inductie kookplaat met afzuiging
 • Inbouwmaat: 83 cm
 • Aantal kookzones: 4
 • Geluidsniveau: 51-66 dB

4. ETNA AKI683ZT

De beste inductie kookplaat met afzuiging van het merk ETNA is de AKI671ZT. De AKI683ZT heeft 5 jaar garantie van Etna. Bekijk ook de volgende versie hier.

Uitgerust met 4 kookzones en geïntegreerde afzuiging om ervoor te zorgen dat onaangename kookluchtjes niet blijven hangen, is deze efficiënte kookplaat perfect voor wie zijn keuken een strakke uitstraling wil geven zonder al te veel ruimte in te nemen.

Voor de momenten dat snelheid essentieel is, geeft de krachtige boost-functie een extra hittestoot om je gerechten zo snel mogelijk aan de kook te brengen.

En als je vaak ruimte nodig hebt voor grotere gerechten zoals paella of roerbakken, maak dan gebruik van de bridgefunctie waarmee twee kookzones aan elkaar gekoppeld kunnen worden en met één knop bediend kunnen worden – zodat je geen aparte pannen nodig hebt.

Met de ETNA AKI683ZT kookplaat kun je vol vertrouwen koken in de wetenschap dat je alle gemak en kracht binnen handbereik hebt!

ETNA AKI683ZT
 • Inbouwmaat: 85-95 cm
 • Aantal kookzones: 4

5. AEG IDE74243IB

Als je op zoek bent naar een kookplaat afzuiging van topkwaliteit, dan is de AEG IDE74243IB de perfecte keuze! Hij is 72 cm breed en geschikt voor inbouw.

Je hebt de keuze uit vier inductiekookzones, waaronder een Bridge-functie die twee kookzones samenvoegt tot één grote of dubbele zone.

Dat niet alleen, maar hij heeft ook een afzuigvermogen van 515 m³/u op de intensieve stand en een geluidsniveau van niet meer dan 62 dB. Bovendien beschikt hij over Hob²Hood technologie waarmee je de afzuigkap via de kookplaat kunt bedienen voor maximaal gemak.

De boosterfunctie verkort de kooktijd tot 50%, en er is zelfs een professioneel meerlaags aluminium filter inbegrepen, samen met een automatische uitschakelfunctie en een automatische verwarmingsfunctie.

Tot slot kun je er zeker van zijn dat je kleintjes veilig zijn – dankzij de DirekTouch Control en de Child Lock functies. Dus waarom wachten! Koop je AEG IDE74243IB vandaag nog!

AEG IDE74243IB inbouw inductiekookplaat met afzuiging
 • Inbouwmaat: 72 cm
 • Aantal kookzones: 4

Hoe werkt een inductie kookplaat met afzuiging?

hoe werkt kookplaat met afzuiging
De nieuwe Bora Pure

Een inductiekookplaat met afzuiging is een afzuigkap in jouw inductie kookplaat. Na het koken gaat de downdraft dan via een knopje de kookplaat of het keukenblad in.

Hierboven staat een foto van de nieuwe Bora. Dit model is voorzien van een geïntegreerde afzuiging. Het effect hiervan is erg handig en het staat erg goed. Bekijk het effect in de onderstaande video (20 seconden).

Zo werkt een geïntegreerd afzuigsysteem

Het effect van een kookplaat met geïntegreerde afzuiging.

Het technische verhaal simpel uitgelegd

We maken het niet graag moeilijker dan het al is. Daarom leggen we hier heel simpel uit hoe een inductieplaat met afzuiging technisch werkt. Daarnaast zie je wat voor onderhoud er dagelijks en jaarlijks nodig is.

Downdraft techniek

Het integreren van de afzuiging in de kookplaat wordt de downdraft techniek genoemd. Dit betekend letterlijk ‘neerwaardse luchtstroom’.

Bijna alle fabrikanten gebruiken deze techniek. Er wordt een opening in de kookplaat gemaakt. Vervolgens monteert de fabrikant filters en een ventilator in en onder dit gat.

De filters filteren de lucht, de ventilator zuigt de lucht weg.

Tenslotte is er nog een opvangsysteem. Dit systeem vangt vet en eventuele voedselresten op.

Schoonmaken van de filters

De afzuigkap filters moet je schoonmaken. Zo ook bij een inductie kookplaat met afzuiging. Je trekt eenvoudig de filters uit de kookplaat. Het vetfilter is van metaal en plaats je vervolgens gewoon in de vaatwasser.

De rest van het vuil komt terecht in de opvangbak. Deze kun je simpel legen door een draaiknop te openen. Het overtollige water komt er dan vervolgens uit.

Tegen het vet en de nare geurtjes is de koolstoffilter. Deze kun je uit de kookplaat halen. Deze moet je elke 3 of 4 maanden in de oven doen voor een uur of 2 op 200 graden. Na een paar jaar moet je deze vervangen. Bekijk ook de beste inductie fornuizen van 2023.

De voor- en nadelen van inductie met afzuiging

voor- en nadelen

De voor- en nadelen van een inbouw inductie kookplaat met afzuiging zijn verschillend. Er zitten een aantal voordelen en nadelen aan. Daarom bespreken we hieronder welke voor- en nadelen er op een inductieplaat met afzuiger zitten. Zo weet je precies waarom je er wel een of geen wilt gaan kopen. Alvast veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Voordelen

Hierboven op de foto wordt het grootste voordeel al goed uitgelegd. De afzuigkap in een keuken valt compleet weg. Je ziet overal kookeilanden, maar waar zie je een kookeiland met afzuigkap erboven? Eigenlijk nergens. Maar dat komt doordat de afzuigkap altijd boven het aanrecht hangt. Niet boven het kookeiland, want dat ziet er niet leuk uit.

Toch is het koken op een kookeiland wel leuker. Je hebt een overzichtelijk vlak waar je genoeg plek hebt om de voorbereidingen te doen. Daarnaast is de afzuigkap boven het kookeiland weg, waardoor je direct de kamer in kijkt. Zo zie je jouw kinderen spelen, of kun je gemakkelijk gezellig kletsen aan de bar.

Daarnaast is het super eenvoudig te onderhouden. Je doet het filter eens in de vaatwasser en klaar is het schoonmaken van de afzuigkap. Irritant, dat is wat het schoonmaken van de filters van de afzuigkap is. Daar heb je hierbij geen last meer van!

Milieu

Een voordeel dat we zeker niet mogen vergeten, is het milieu. Een inductie kookplaat is veel beter dan een kookplaat op gas of een elektrische kookplaat. Hierdoor heb je een energiezuinige keuze met een inductie functie.

Het zit er zeker aan te komen. De verwachting is toch zeker dat er in 2050 alleen nog maar inductie kookplaten mogen. Gas en elektrisch wordt helemaal afgeschaft. Hierdoor is het nu al investeren in inductie zeker goed. Ook voor het milieu én je portemonnee.

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan de kookplaat met afzuiging? Ja! Die zijn er zeker. Want een kookplaat met afzuiging is wel wat duurder dan een normale inductie kookplaat. Zo betaal je ook gemakkelijk een paar duizend euro. Maar dan ziet jouw keuken er wel écht fancy uit. Daar mag je het wel voor doen.

Daarnaast kan het formaat een nadeel zijn. Er is bijvoorbeeld geen breedte van een inductie kookplaat 90 cm. Hierdoor is de keuze beperkt. Kijk goed op de website van de aanbieder of de kookplaat een goede inbouwmaat heeft. Dit is erg belangrijk, want anders kan de kookplaat niet zomaar worden ingebouwd.

Dat waren de voor- en nadelen van een inductiekookplaat met afzuiging. Ik hoop dat we je een beter beslissingproces kunnen bieden. Zo gaan we samen op weg naar een goede inductie kookplaat met afzuiging.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt inductie kookplaat met afzuiging?

Bekijk onze uitleg over hoe het precies werkt.

Welke inductieplaat met afzuiging kopen?

De beste 5 zie je hier onder elkaar.

Wat kost het?

Vanaf € 1.499 tot € 3.599. Niet goedkoop dus.