Inductie beschermer kopen? Beste inductie kookplaat beschermer 2023

Inductie beschermer kopen? Met een kookplaat beschermer weet je zeker dat er geen krassen op jouw nieuwe kookplaat komen. Deze zijn er in verschillende afmetingen. Hier vind je ze allemaal!

Koken op inductie wint aan populariteit vanwege het efficiënte koken. Een inductiekookplaat ziet er bovendien ook nog eens strak en opgeruimd uit in de keuken.

Je wilt deze kookplaat natuurlijk beschermen tegen krassen die inductie pannen bijvoorbeeld kunnen veroorzaken. Dit kan met een inductie kookplaat beschermer.

Dit zijn siliconen- of vinylmatten in een ronde of rechthoekige vorm. Je kunt het vergelijken met een grote placemat. Zo’n matje leg je op de inductieplaat als je niet aan het koken bent. Het is wel raadzaam om de inductie beschermer pas neer te leggen als de plaat helemaal afgekoeld is.

Bekijk hieronder de top 5 beste inductie beschermers voor een kookplaat van 60 cm of 90 cm!

Top 5 beste inductie beschermers 60×52 cm

De standaardmaat van inductiekookplaten is 60 centimeter breed. Ben je op zoek naar een inductie beschermer van 60×52 cm? Kies dan uit een van de vijf beste inductiekookplaat beschermers voor deze maat:

1: Inductie beschermer met afbeelding van verse bieslook op een keuken

Beste inductie beschermer kookplaat 60 cm

Deze inductie beschermer is 60 x 52 centimeter. Met de toepasselijke afbeelding van verse kruiden, past het helemaal in een moderne keuken waar gekookt wordt met verse ingrediënten.

De dikte is 0,2 centimeter, dus de mat valt mooi binnen de randen van de inductiekookplaat.

In de bijgeleverde handleiding krijg je tips om de inductie beschermer te onderhouden, zodat je nog lang van deze beschermer kunt genieten.

2: Inductie beschermer met zwart-wit portret van een Schotse hooglander

Ook deze inductie beschermer heeft de standaardafmeting van een inductiekookplaat van 60 x 52 centimeter. Hierdoor past deze volledig op de kookplaat en biedt de mat optimale bescherming.

De inductie bescherming is voorzien van een antisliplaag en daarmee voorkom je dat de mat onnodig schuift op het moment dat je er bijvoorbeeld een gevulde pan opzet.

Deze inductie bescherming is van vinyl en heeft een mooie zwart-wit afbeelding van een Schotse hooglander.

3: Kookplaat beschermer in mat zwart

Kookplaat beschermer 60x52 cm

Wil je een kookplaat beschermer, maar wil je ook de strakke uitstraling van de donkere plaat niet verliezen? Kies dan voor deze inductie beschermer van mat zwart vinyl.

De grootte is 52 x 59 centimeter en de mat is 0,3 centimeter hoog. Dankzij deze mat heb je er tijdens het voorbereiden van de maaltijd een stukje extra aanrechtblad bij.

Je kunt inductie pannen en ingrediënten op de beschermer zetten en leggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de kookplaat hierdoor beschadigd.

4: Een stilleven van tomaten, groenten en basilicum

inductie kookplaat beschermer groente

In een landelijke keuken komt deze inductiebeschermer helemaal tot zijn recht. Je hebt bijna een schilderij in je keuken met dit sprekende tafereel van groenten, tomaten en basilicum.

Behalve mooi om te zien, is de inductie beschermer ook nog eens praktisch in gebruik. Leg de mat van 52 x 60 voor en na het koken over je inductieplaat.

Je bent zo verzekerd van een goede bescherming tegen krassen en vlekken als je gedurende de dag etenswaren of pannen op de kookplaat zet.

5: Verse kruiden

Verse kruiden

Ook de inductie beschermer met de afbeelding van verse bieslook met een grootte van 59 x 52 centimeter mag niet in onze top vijf ontbreken.

De afdekplaat is met diverse afbeeldingen verkrijgbaar, van de groene peterselie tot een palet van kleurrijke gedroogde kruiden.

Kies de afbeelding die het beste bij jouw keukenstijl past en je beschermt je inductiekookplaat met een passende afdekplaat tegen krassen en vuil.

Top 5 beste inductieplaat beschermers 90×52 cm

Ook inductie kookplaten van 90 cm komen in veel keukens voor. Deze kookplaten zijn over het algemeen zo diep als een standaard aanrechtblad. Daarom heb je een inductiebeschermer van 90 x 52 centimeter nodig. Ben je op zoek naar een passende inductiebeschermer, kijk dan bij de onderstaande top drie:

1: Inductie beschermer – Mat zwart

Kookplaat beschermer 90x52 cm

De inductie beschermer van 90 x 52 centimeter is volledig zwart. Hoewel de mat niet zo glanst als de inductieplaat zelf, heeft de matte kookplaat beschermer toch de stijl en uitstraling van de kookplaat.

Dus houd je de strakke uitstraling in de keuken als je deze over je kookplaat legt. Houd de beschermer schoon met een vochtige doek en je hebt er lang plezier van.

2: Inductie beschermer met een rustieke tafel in de keuken

inductie kookplaat beschermer 90 cm

Ben je op zoek naar een echte blikvanger in je keuken? Dan is de inductie beschermer met een nostalgische afbeelding van een maaltijd die in bereiding is iets voor jou.

De vinyl mat is 0,3 centimeter hoog en 90 x 52 centimeter groot. Hij past dus perfect over de hele inductiekookplaat van 90 centimeter breed.

De mat voelt stevig aan en geeft bovendien goede bescherming tegen krassen als deze op de kookplaat ligt.

3: Betonnen muur met een scheur

Betonnen muur met een scheur

Alleen al bij het zien van de afbeelding van de betonnen muur met een scheur, is hij stijlvol.

Is de plaat afgekoeld, dan leg je de inductie beschermer van 90 x 52 centimeter op de inductiekookplaat. Hiermee voorkom je dat je tijdens de voorbereidingen van de maaltijd krassen maakt op de inductieplaat.

Bovendien heb je extra werkruimte in de keuken om bijvoorbeeld je kruidenpotjes neer te zetten of om een pan alvast klaar te zetten, omdat de plaat met de inductie beschermer goed beschermd is.

Gebruiksaanwijzing bij de inductie beschermer

Je gebruikt een inductie beschermer om de inductieplaat langer mee te laten gaan en te beschermen tegen krassen die ontstaan door het schuiven van pannen, of door het achtergebleven vuil op de plaat.

Maar om zolang mogelijk van de inductie beschermer zelf te profiteren, is het goed om op een aantal zaken te letten bij het gebruik. De beschermer mag niet op een heet oppervlak geplaatst worden. Laat de plaat dus altijd goed afkoelen voordat je de beschermer neerlegt. Warm de plaats dus ook nooit op als de afdekplaat er nog op ligt.

Opbergen

Als je de inductie beschermer ontvangt, kan deze door de manier van verpakken niet in de gewenste vorm zijn. Laat de inductiebeschermer op kamertemperatuur komen zodat je deze daarna zonder moeite uit kunt rollen en vlak op de kookplaat kunt leggen.

Gebruik je de inductiebeschermer niet tijdens het koken, leg deze dan op een vlakke ondergrond. Of rol de mat op, maar vouw de mat zeker niet op.

Zowel voor de inductie bescherming met als zonder afbeelding wordt dit ten zeerste afgeraden. De inductie beschermer mag ook niet als snijplank gebruikt worden.

Het is puur en alleen een beschermlaag voor de inductiekookplaat en dus geen keukenhulpmiddel.

Schoonmaken

Zorg dat de inductieplaat altijd schoon is voordat je de inductie beschermer op de afgekoelde plaat legt. Hierdoor blijft de onderkant van de mat ook schoon en voorkom je dat er alsnog krassen op de plaat komen als de beschermmat erop ligt.

Voor het onderhoud van de bovenkant van de inductiebeschermer geldt dat je een schone, licht vochtige doek kunt gebruiken om de mat af te nemen.

Om de inductie beschermer van lichte vlekken te ontdoen, kun je een klein beetje afwasmiddel gebruiken. Het gebruik van andere schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. Lees meer over een inductie kookplaat schoonmaken.

Wat is een kookplaat beschermer?

Een kookplaat beschermer is een accessoire dat speciaal is ontworpen om de inductiekookplaat te beschermen tegen krassen, vlekken en andere beschadigingen.

Bij het koken op een inductiekookplaat is het belangrijk om de oppervlakte in goede staat te houden, zodat deze lang meegaat en er mooi blijft uitzien.

Een inductiebeschermer kan hierbij van grote waarde zijn.

Bescherming tegen krassen en vlekken

Een van de belangrijkste functies van een inductiebeschermer is het voorkomen van krassen en vlekken op de kookplaat. Door het gladde oppervlak van de beschermer blijven pannen en potten vrij van scherpe randen en schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken. Bovendien beschermt de beschermer de kookplaat tegen vlekken die kunnen ontstaan door gemorst voedsel of geknoeide vloeistoffen.

Glad oppervlak voor potten en pannen

Een inductiebeschermer biedt een glad oppervlak waarop potten en pannen kunnen worden geplaatst.

Voordelen van een inductiebeschermer

Het gebruik van een inductiebeschermer heeft verschillende voordelen:

 • Bescherming van de kookplaat tegen krassen, vlekken en andere beschadigingen.
 • Verlenging van de levensduur van de inductiekookplaat.

Vergelijkingstabel

InductiebeschermerGeen inductiebeschermer
Bescherming tegen krassen en vlekken✔️
Verlenging van de levensduur van de kookplaat✔️
Vermindering van risico op morsen op kookplaat✔️

Bescherming tegen krassen en beschadigingen

Een van de belangrijkste redenen om een inductiebeschermer te gebruiken, is de bescherming van je inductiekookplaat tegen krassen en beschadigingen.

Door het gebruik van potten en pannen kunnen er gemakkelijk krassen op het glazen oppervlak ontstaan.

Met een inductieplaat beschermer leg je een barrière tussen de kookplaat en kookgerei, waardoor krassen worden voorkomen. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je kookplaat, maar zorgt er ook voor dat deze er altijd als nieuw uitziet.

Belangrijke details en voordelen in een opsomming

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste details en voordelen van het gebruik van een inductiebeschermer:

 • Bescherming tegen krassen en beschadigingen van je inductiekookplaat.
 • Opvangen van gemorste vloeistoffen om permanente vlekken te voorkomen.
 • Verlengt de levensduur van je kookplaat en zorgt ervoor dat deze er altijd als nieuw uitziet.

Bescherming inductiekookplaat kiezen? Zo doe je dat

Bij het kiezen van bescherming voor jou inductiekookplaat zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beschermer de juiste afmetingen heeft en perfect op je kookplaat past. Daarnaast moet je ook letten op duurzaamheid van de beschermer.

Afmetingen en pasvorm

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een inductiebeschermer is de afmetingen en pasvorm.

Het is essentieel dat de beschermer perfect op je kookplaat past, zodat deze effectief alle branders bedekt. Controleer daarom altijd de afmetingen van de beschermer voordat je deze aanschaft.

Kwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit van het materiaal en de duurzaamheid van de inductie beschermer zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Een hoogwaardige beschermer gaat langer mee en biedt betere bescherming voor je inductieplaat.

Let op de gebruikte materialen en zoek naar beschermer die gemaakt is van duurzaam en stevig materiaal. Zo ben je er zeker van dat je een beschermer koopt die lang meegaat.

Vergelijkende tabel

Hieronder hebben we een vergelijkende tabel gemaakt om je te helpen bij het maken van je keuze:

FactorBelangrijke details/benefits
Afmetingen en pasvormZorg ervoor dat de beschermer perfect past op je kookplaat
Kwaliteit en duurzaamheidGa voor een beschermer van hoogwaardig en duurzaam materiaal

Vergeet niet om de afmetingen te controleren en de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal te onderzoeken.

Op deze manier zorg je ervoor dat je een beschermer koopt die perfect past en lang meegaat, terwijl je je inductieplaat optimaal beschermt.

Gebruik

Het gebruik van een inductiebeschermer is eenvoudig en kan helpen om de levensduur van je kookplaat te verlengen. Volg onderstaande stappen om de inductiebeschermer op de juiste manier te gebruiken:

 1. Plaats de inductieplaat beschermer op de kookplaat. Zorg ervoor dat de beschermer goed op zijn plaats ligt en dat deze de volledige kookzone bedekt.
 2. Controleer of de inductie beschermer geschikt is voor jouw inductiekookplaat. Sommige kookplaten hebben specifieke afmetingen en vereisen een beschermer die daarop is afgestemd.
 3. Zorg ervoor dat de inductiebeschermer volledig plat op de kookplaat ligt. Dit voorkomt dat er lucht tussen de beschermer en de kookplaat komt.

Onderhoud

Volg de onderstaande tips om je inductiebeschermer schoon te houden:

 1. Na gebruik kun je de inductiebeschermer gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je alle voedselresten en vlekken verwijdert om de beschermer in goede staat te houden.
 2. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of schuursponsjes, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op zowel de inductiebeschermer als de kookplaat.
 3. Volg altijd de instructies van de fabrikant met betrekking tot het schoonmaken en onderhouden van de inductiebeschermer. Elke beschermer kan verschillende materialen hebben en vereist mogelijk specifieke reinigingsmethoden.
 4. Bewaar de inductiebeschermer op een veilige plaats wanneer deze niet in gebruik is.

Conclusie

Kortom, het gebruik en onderhoud van een inductiebeschermer is eenvoudig en kan helpen om je inductiekookplaat in optimale conditie te houden. Neem de tijd om de juiste beschermer te kiezen en volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je optimaal genieten van je inductiekookplaat zonder je zorgen te maken over beschadigingen.

Veelgestelde vragen

Waarom inductie beschermer?

Een beschermer zorgt ervoor dat jouw kookplaat mooi blijft. Zonder deze bescherming heb je meer kans op krassen. Daarnaast biedt deze afdekplaat ook een mooie ruimte om spullen op te zetten.

Wat is een inductie beschermer?

Een inductie beschermer is vaak een 3 mm dik afdekzeil met afbeelding die je op de kookplaat kunt leggen. Hierdoor ziet het er leuker uit, heb je meer ruimte om spullen op te zetten én beschadig je jouw kookplaat niet.

2 gedachten over “Inductie beschermer kopen? Beste inductie kookplaat beschermer 2023”

Plaats een reactie