Inductie kookplaat aansluiten: Een stapsgewijze handleiding

Heb je net een nieuwe inductie kookplaat gekocht? Dan moet deze worden aangesloten. Vaak vereist professionele installatie door erkend installateur. Een 1-fase inductie kookplaat sluit je zelf aan.

Het aansluiten van een inductie kookplaat is een ingewikkeld proces, maar met de juiste stappen en wat handige tips wordt het een stuk eenvoudiger.

Let op: sluit een kookplaat (behalve 220V) niet zelf aan. Het is een lastige klus, geschikt voor een vakman. Je wilt niet dat jouw keuken of kookplaat stuk gaat – of erger. Ook vervalt de garantie van de kookplaat. Sluit het dus nooit zelf aan!

In deze blogpost nemen we je stap voor stap mee door het aansluitproces, zodat jij binnen no-time kunt genieten van je gloednieuwe kookplaat. Lees verder voor een overzichtelijke gids die je helpt bij het succesvol installeren van je inductie kookplaat.

Populaire inductie kookplaten die je zelf installeert

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is een geavanceerd type kookplaat dat gebruik maakt van elektromagnetische energie om pannen direct te verwarmen.

In tegenstelling tot traditionele gas- of elektrische kookplaten, maakt een inductie kookplaat geen gebruik van vlammen of verwarmingselementen.

In plaats daarvan creëert het een magnetisch veld dat warmte opwekt in de pan zelf. Dit brengt diverse voordelen met zich mee ten opzichte van andere soorten kookplaten.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat werkt door middel van elektromagnetische inductie. Het bestaat uit een kookplaat van glas-keramisch materiaal, waarin spoelen zijn ingebouwd. Deze spoelen genereren een magnetisch veld wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Wanneer een pan van magnetiseerbaar materiaal op de kookplaat wordt geplaatst, wekt het magnetische veld wervelstromen op in de pan. Deze wervelstromen genereren warmte, waardoor de pan en de inhoud ervan worden verwarmd.

Voordelen van een inductie kookplaat

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het gebruik van een inductie kookplaat. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen uitgelicht:

 • Snelle opwarming: Een inductie kookplaat verwarmt inductie pannen veel sneller dan traditionele kookplaten. Dit komt doordat de warmte direct in de pan wordt gegenereerd, in plaats van via een verwarmingselement of vlam.
 • Efficiënt energieverbruik: Doordat de warmte direct in de pan wordt opgewekt, gaat er weinig energie verloren. Dit maakt inductie kookplaten zeer energie-efficiënt.
 • Veiliger in gebruik: Aangezien een inductie kookplaat geen open vlammen heeft en de kookplaat zelf niet heet wordt, is het een veiligere optie dan bijvoorbeeld een gasfornuis. Bovendien wordt de kookplaat automatisch uitgeschakeld wanneer er geen pan op staat, wat het risico op brandgevaar vermindert.
 • Precieze temperatuurregeling: Een inductie kookplaat biedt nauwkeurige temperatuurregeling. Hierdoor kunt u uw gerechten precies op de gewenste temperatuur bereiden.
 • Eenvoudig schoon te maken: Doordat de kookplaat zelf niet heet wordt, koeken etensresten minder snel vast aan het oppervlak. Hierdoor is een inductie kookplaat eenvoudig schoon te maken.

Vergelijking met andere soorten kookplaten

Om de voordelen van een inductie kookplaat duidelijk te maken, kunnen we deze vergelijken met andere soorten kookplaten. Hieronder vindt u een vergelijkingstabel die de belangrijkste verschillen en voordelen samenvat:

Inductie kookplaatGasfornuisElektrische kookplaat
Snelle opwarmingJaNeeJa
Energie-efficiëntieHoogLaagGemiddeld
VeiligheidHoogLaagGemiddeld
Precieze regelingJaNeeJa
Eenvoudig schoonmakenJaNeeJa

Het voorbereiden van de aansluiting: Stappenplan

Stap 1: Controleer de elektrische aansluiting

Voordat je begint met het aansluiten van je inductie kookplaat, is het belangrijk om te controleren of je huidige elektrische aansluiting geschikt is. Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Controleer de spanning: Een inductie kookplaat vereist meestal een aansluiting op een 220-240 volt stroombron. Zorg ervoor dat jouw elektrische systeem deze spanning kan leveren.
 • Controleer de stroomsterkte: Inductie kookplaten hebben over het algemeen een hogere stroomsterkte nodig dan traditionele kookplaten. Zorg ervoor dat je elektrische systeem voldoende capaciteit heeft om de kookplaat van stroom te voorzien. Raadpleeg de handleiding van de kookplaat of neem contact op met een elektricien om de benodigde stroomsterkte te achterhalen.
 • Controleer de bedrading: Controleer of de bedrading in je huis geschikt is voor de inductie kookplaat. Het kan zijn dat je de bedrading moet upgraden om aan de vereisten van de kookplaat te voldoen. Raadpleeg een elektricien om dit te beoordelen.

Stap 2: Voorbereiding van de installatieplaats

Het is belangrijk om de installatieplaats van je inductie kookplaat goed voor te bereiden om ervoor te zorgen dat deze goed en veilig kan worden geïnstalleerd. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen:

 • Controleer de afmetingen: Meet de ruimte waar je de kookplaat wilt installeren om ervoor te zorgen dat deze past. Controleer ook of er voldoende ruimte is voor ventilatie rondom de kookplaat.
 • Controleer het oppervlak: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de kookplaat wilt plaatsen vlak en stabiel is. Oneffenheden kunnen invloed hebben op de werking van de kookplaat.
 • Controleer de afstand tot andere apparaten: Houd rekening met de afstand tot andere apparaten, zoals een oven of koelkast. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de kookplaat en andere apparaten om oververhitting te voorkomen.
 • Overweeg de afzuigkap: Als je een afzuigkap boven je inductie kookplaat wilt installeren, zorg er dan voor dat deze geschikt is voor gebruik met inductie kookplaten. Controleer of de afzuigkap over voldoende afzuigcapaciteit beschikt om de dampen en geuren effectief te verwijderen.

Stap 3: Het aansluiten van de kookplaat

Nu je de elektrische aansluiting hebt gecontroleerd en de installatieplaats hebt voorbereid, is het tijd om de inductie kookplaat daadwerkelijk aan te sluiten. Volg deze stappen om de aansluiting correct uit te voeren:

 • Schakel de stroom uit: Voordat je begint met de aansluiting, zorg ervoor dat de stroom naar het betreffende circuit is uitgeschakeld. Dit is essentieel voor je veiligheid.
 • Verwijder de oude kookplaat: Als je een bestaande kookplaat vervangt, verwijder deze dan zorgvuldig volgens de instructies van de fabrikant.
 • Sluit de bedrading aan: Sluit de bedrading van de inductie kookplaat aan op de juiste aansluitpunten volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de bedrading stevig is vastgezet en dat er geen losse draden zijn.
 • Controleer de aansluiting: Dubbelcheck of alle aansluitingen correct zijn uitgevoerd en dat er geen fouten zijn gemaakt. Een verkeerde aansluiting kan leiden tot storingen of zelfs gevaarlijke situaties.
 • Test de kookplaat: Zodra de aansluiting is voltooid, schakel de stroom weer in en test de kookplaat om te controleren of alles naar behoren werkt. Volg de instructies van de fabrikant om de kookplaat in te stellen en te gebruiken.

De aansluiting zelf

Het correct aansluiten van een inductie kookplaat is essentieel voor een veilig en efficiënt gebruik ervan. In dit gedeelte van de blog bespreken we de specifieke stappen die je moet nemen om de inductie kookplaat correct aan te sluiten. We zullen ook belangrijke veiligheidsmaatregelen benadrukken om ervoor te zorgen dat de installatie probleemloos verloopt.

Stap 1: Controleer de elektrische bedrading

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je elektrische bedrading voldoet aan de vereisten voor het aansluiten van een inductie kookplaat. Controleer of je beschikt over de juiste aansluiting en voldoende elektriciteitscapaciteit. Raadpleeg de handleiding van de kookplaat voor de specifieke vereisten.

Stap 2: Schakel de stroom uit

Voordat je begint met de aansluiting, moet je de stroomtoevoer naar het gebied waar je de kookplaat wilt installeren uitschakelen. Dit kan worden gedaan door de juiste zekering in de meterkast uit te schakelen. Zorg ervoor dat de stroom volledig is uitgeschakeld voordat je verder gaat.

Stap 3: Sluit de elektrische bedrading aan

Nu kun je beginnen met het aansluiten van de elektrische bedrading. Volg nauwkeurig de instructies in de handleiding van de kookplaat om ervoor te zorgen dat je de juiste draden op de juiste manier aansluit. Hier zijn een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat de draden stevig zijn vastgezet en goed geïsoleerd zijn.
 • Gebruik de juiste gereedschappen en technieken om de aansluiting veilig en betrouwbaar te maken.
 • Raadpleeg een professional als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden op het gebied van elektrische bedrading.

Stap 4: Controleer de aansluiting

Zodra je de bedrading hebt aangesloten, is het belangrijk om de aansluiting te controleren op eventuele fouten of losse verbindingen. Controleer of alles stevig is vastgezet en of er geen blootliggende draden zijn. Een goede aansluiting is essentieel om veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

Stap 5: Neem veiligheidsmaatregelen

Bij het aansluiten van een inductie kookplaat is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen. Hier zijn een paar belangrijke punten om te onthouden:

 • Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals handschoenen en veiligheidsbril, tijdens de installatie.
 • Houd andere elektrische apparaten uit de buurt van de kookplaat om storingen te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat de kookplaat op een vlak oppervlak is geplaatst en stevig is bevestigd om ongelukken te voorkomen.
 • Schakel de stroom weer in en controleer of de kookplaat correct werkt voordat je deze gaat gebruiken.

Het testen van de aansluiting

Na het succesvol aansluiten van de kookplaat is het van groot belang om een aantal tests uit te voeren om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. In dit gedeelte zullen we de verschillende tests bespreken die je kunt uitvoeren om de functionaliteit van de kookplaat te controleren.

Test 1: Stroomvoorziening controleren

Het eerste wat je moet doen is controleren of de kookplaat correct is aangesloten op het elektriciteitsnet. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Controleer of de stekker stevig in het stopcontact zit.
 2. Controleer of er stroom is door een ander apparaat in hetzelfde stopcontact te testen.
 3. Controleer of de zekering of stroomonderbreker niet is uitgeschakeld.

Test 2: Controleer de kookzones

Een belangrijk onderdeel van de kookplaat zijn de kookzones. Deze moeten individueel worden getest om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Volg de onderstaande stappen:

 1. Schakel de kookplaat in en selecteer een van de kookzones.
 2. Controleer of de zone opwarmt door je hand boven de zone te houden. Wees voorzichtig en raak de zone niet aan om brandwonden te voorkomen.
 3. Herhaal dit voor elke kookzone om er zeker van te zijn dat ze allemaal correct werken.

Test 3: Controleer de bedieningselementen

De bedieningselementen van de kookplaat zijn essentieel voor het instellen van de gewenste temperatuur en kooktijd. Het is belangrijk om te controleren of deze naar behoren werken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Schakel de kookplaat in en probeer de verschillende bedieningselementen, zoals de knoppen of het aanraakscherm.
 2. Controleer of de kookplaat reageert op de bedieningselementen en de instellingen correct weergeeft.
 3. Probeer de temperatuur en kooktijd aan te passen om er zeker van te zijn dat deze correct worden geregeld.

Test 4: Controleer de veiligheidsfuncties

Moderne kookplaten zijn uitgerust met verschillende veiligheidsfuncties om ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele functies die je kunt controleren:

 1. Oververhittingsbeveiliging: Zorg ervoor dat de kookplaat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer het oppervlak te heet wordt.
 2. Kinderslot: Controleer of het kinderslot goed werkt en voorkomt dat de kookplaat per ongeluk wordt ingeschakeld door kinderen.
 3. Restwarmte-indicator: Controleer of de indicator aangeeft wanneer de kookplaat nog heet is na gebruik.

Belangrijke aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat je de handleiding van de kookplaat raadpleegt voor specifieke instructies en veiligheidsmaatregelen.
 • Neem contact op met een professionele installateur als je twijfelt over de aansluiting of als er problemen optreden na de installatie.

Door deze tests uit te voeren, kun je er zeker van zijn dat de kookplaat correct is aangesloten en naar behoren werkt. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen direct aan te pakken om een veilige en efficiënte werking te garanderen.

Belangrijke overwegingen bij het aansluiten van een inductie kookplaat

In deze blogpost hebben we een stapsgewijze handleiding gegeven voor het aansluiten van een inductie kookplaat. Door de stappen zorgvuldig te volgen en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je probleemloos genieten van de voordelen van een inductie kookplaat in je keuken. Het is echter altijd verstandig om een professionele elektricien te raadplegen als je twijfels hebt over de aansluiting. Zo kun je er zeker van zijn dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Plaats een reactie