Keuken in het slimme huis (smart home) – koken is zo digitaal

Bron: https://unsplash.com/de/fotos/XvZ0REvx8HE

Een slimme keuken geeft nieuw elan aan thuis koken en breidt de selectie van favoriete gerechten uit. Bovendien zorgt slim digitaal koken ervoor dat je tijd overhoudt voor veel andere vrijetijdsactiviteiten. Of je nu tijd doorbrengt met je geliefden of gokt op de winst van een 88 fortunes slot in de online speelhal, vrije tijd is goud waard!

De slimme en digitale keuken wordt het hart van het huis. Het zorgt voor gezond en vers gekookt eten, volgens je persoonlijke schema. Gelukkig is het niet zo moeilijk om de keuken slim te maken. Er wordt meer tijd samen doorgebracht in het gezin en de levenskwaliteit wordt naar een heel nieuw niveau getild.

Wat betekent “slimme keuken”?

Een slimme keuken biedt ondersteuning ’s ochtends vroeg. Het bereidt de koffie van je keuze terwijl jij je tanden poetst, een douche neemt of je make-up op kantoor aanbrengt. Zelfs de reclame-industrie heeft van deze activiteiten en dit tijdstip een van haar overtuigende argumenten gemaakt voor het slimme huis, de slimme keuken. Hier wordt de wekker gesynchroniseerd met het koffiezetapparaat. 

De slimme keuken helpt bij het organiseren van huishoudelijke taken en het koken gedurende de dag. Zelfs als je druk bent op kantoor, aan het sporten bent of voor je kinderen zorgt. Vrije tijd kan volledig worden gereorganiseerd met een slimme keuken. Inclusief vers, zelfgemaakt eten.

Een app op de smartphone controleert de activiteit van de keuken en de huishoudelijke apparaten. Zoals in het geval van een oven kan hij zelfs foto’s van het gebraad doorsturen. Visuele en technische informatie maakt het mogelijk om in te grijpen in het kookproces.

Welke apparaten kunnen worden gebruikt voor digitaal koken?

Een groot aantal keukenapparaten en aanverwante huishoudelijke apparaten kunnen nu via een app communiceren met hun eigenaars. Waar vroeger de tijd met de hand in het apparaat moest worden ingevoerd, gebeurt dit tegenwoordig via de smartphone. Elke fabrikant heeft zijn eigen app voor dit doel!

Als de gepassioneerde kok en de werkende huisvrouw apparaten van verschillende fabrikanten verzamelen omdat ze shoppen voor afgeprijsde apparaten en speciale aanbiedingen, bereikt de slimme keuken al snel zijn grenzen. In het ergste geval heb je meerdere apps nodig. Bosch en Siemens werken eraan om dit probleem in de toekomst te omzeilen door samen te werken met andere bekende fabrikanten!

De volgende lijst laat zien welke apparaten kunnen worden bediend met een app en mogelijk kunnen worden aangesloten op een Smart Home-netwerk:

 • Wasmachine
 • Droger
 • Vaatwasser
 • Vriezer
 • Koelkast
 • Kookplaat
 • Oven
 • Koffiezetapparaat
 • Elektrische waterkoker
 • Air Fryer
 • Zelfkokende keukenmachine zoals Thermomix
 • Slow Cooker
 • Afzuigkap
 • Magnetron
 • Rookmelder
 • Luchtreiniger
 • Broodoven
 • Stomer

Wat zelfs een slimme keuken nog niet kan!

Als alle apparaten met elkaar verbonden zijn en met elkaar en met de app communiceren, moet je nog steeds een of twee dingen zelf doen. Zolang er geen robots in de keuken staan om de groenten, het fruit, het vlees en de vis klaar te maken, te wassen, te schillen en te snijden, moet je de tijd vinden om deze dingen zelf te doen. 

Iemand moet nog steeds de was in de machine stoppen en er weer uithalen. De inductie-pannen zetten zichzelf niet vanzelf op het fornuis. Het koffiezetapparaat heeft een koffiemok op de juiste plaats nodig.

 Foto’s van een heerlijk mals braadstuk kunnen alleen via een app worden bekeken als het vooraf professioneel is gemarineerd en vervolgens in de oven is geplaatst. Een slimme keuken kan tijd besparen en bovenal de apparaten haarscherp laten werken. Maar het kan niet zonder mensen als geleiders.

Perfecte gerechten voor de eerste pogingen in de slimme keuken

Soepen en stoofschotels zijn het meest geschikt voor de eerste experimenten met slimme kooktoestellen in de gedigitaliseerde keuken. Voeg je favoriete gerecht uit deze categorie toe. Dit is de beste manier om de smaak en consistentie te vergelijken. In de toekomst kunnen bepaalde instellingen op de Thermomix, Slow Cooker, Air Fryer of andere slimme kooktoestellen worden aangepast.

Chili con carne is gemakkelijk te bereiden. Het is ook een van de populairste gerechten in Europa en kan op veel manieren worden aangepast. Verschillende slimme kookapparaten zijn hiervoor geschikt. Thermomix, Kenwood keukenmachine, slowcooker of de pan op het app-gestuurde fornuis. Voor ongeveer 4 personen wordt 500 tot 600 g gehakt naar keuze berekend. 

Voeg elk een blik rode bonen en gezeefde tomaten toe. Uien snipperen en kruiden en specerijen naar keuze. Persoonlijke voorkeuren kunnen ook een klein blikje maïs of paprika voorschrijven in plaats van de tomaten. De ingrediënten worden gewoon in het intelligente kooktoestel gedaan. Het apparaat wordt goed afgesloten en geprogrammeerd. 

Als je het kookproces via de app pas na een paar uur start, kun je het gehakt van tevoren goed roosteren. De geroosterde aroma’s versterken ook de smaak van het gerecht. Als je thuiskomt na een lange werkdag, hoef je alleen het brood op te warmen of te snijden als het tegelijkertijd vers gebakken is.

Slimme keuken en digitaal koken voor luxe avonden thuis

Zodra de eerste ervaring met de slimme keukenapparatuur is opgedaan, kun je je ook wagen aan menu’s voor sociale evenementen. De oven controleert de korst- en kerntemperatuur van het gebraad. De steelpan op het fornuis zorgt voor de juiste consistentie van de aardappelen als bijgerecht. De koelkast regelt zijn eigen temperatuur zodat de bijbehorende drankjes perfect geserveerd kunnen worden.

De glazen en het zelden gebruikte porselein worden kort gespoeld, precies wanneer de elektriciteitskosten het laagst zijn. Alleen het tafelkleed moet met de hand gestreken worden en het zilveren bestek kort gepoetst. Wie vervolgens ijs als dessert wil serveren, kan met een gerust hart bij zijn gasten zitten, want met één druk op de knop werkt ook dit keukenapparaat tot de gewenste romige consistenties zijn bereikt.

Slimme keuken en digitaal koken in de toekomst

Om individuele apparaten niet alleen via verschillende apps te bedienen, moeten fabrikanten nog wat inspanningen leveren. Tot nu toe moest je al je apparaten van één merk kopen om een zinvolle bediening te garanderen. AEG, Siemens en Bosch bieden veelbelovende oplossingen.

Als we willen dat digitaal koken echt serieuze tijdwinst oplevert, moet ook de voedselproductie de trend herkennen. Groenten, fruit en vlees moeten steeds vaker kant-en-klaar worden verkocht, niet voorgekookt en gestabiliseerd.

Voor verse, zelfgekookte gerechten uit de slimme keuken moet je het nog steeds zelf doen. De slimme apparaten kunnen alleen helpen bij het kookproces zelf. Voor de voorbereidingen en ook voor het afwassen en schoonmaken zijn mensen ter plaatse nodig.

Plaats een reactie